top of page
  • Szerző képeRapcsák Balázs

PARACORD, MINT ÉLETMENTŐ ESZKÖZ, VALAMINT A CSATOK

Frissítve: 2019. jan. 27.

Amikor elkezdtünk ezzel az egésszel foglalkozni, minket is az fogott meg leginkább, amit a paracordról tudtunk. Hogy mekkora a teherbírása, hogy miből készül, hogy mire használják, satöbbi. Gyorsan fussunk is át ezeken: eredetileg a 2. világháborúban használták ejtőernyős kötélként, mivel elképesztő nagy, 250 kiló a teherbírása. A kötél maga egy külső köpenyből, valamint hét belső szálból áll, és ez az összetétel biztosítja ezt a rendkívüli képességét. Nagyjából ez a lényeg.


Mi is azt hangoztattuk, hogy ez bizony nagyon jó dolog, mivel a teherbírása mellett rengeteg dologra lehet használni a kötelet. Kötözésre, sátrazáshoz, horgászathoz, satöbbi. Na de itt jön a kérdés… Az egyszeri ember, pláne az, aki a betondzsungelben lakik, hányszor kerül élete során olyan helyzetbe, hogy szét kelljen kapni a drága pénzen megvásárolt paracord karkötőjét, hogy felhúzzon egy bunkert magának, vagy hogy halat fogjon a közeli bányatóból? Legyünk őszinték, nem sokszor – és akkor még enyhén fogalmaztunk.


Szóval nehéz meghatározni a célcsoportot, és hogy kik azok, akik konkrétan túlélési célra tudják felhasználni magát a kötelet. És ha ezt az egészet lekorlátozzuk kishazánkra, akkor méginkább szűkül ez a kör. Hangsúlyozzuk, itt most csak és kizárólag magáról a kötélről beszélünk, meg arról, hogy ehhez szét kell bontani a paracord karkötőt.


De itt jön a képbe az, ami viszont már tényleg hasznos tud lenni: maga a csat. A csat pedig többféle is lehet. A klasszikus multifunkciós csatok mellett mára egyre elterjedtebb az a verzió, amelyiknél az alapfelszereltségnek számító iránytű, szikravető, valamint síp mellett egy konkrét kiskés található. Míg a régebbi típusoknál csak egy kis kapirgáló volt, addig ezeknél ténylegesen kiskésekről beszélhetünk. Nálunk ez a csat a Predator karkötőn található meg.


Aztán jöttek a fémkéses csatok, amelyek rozsdamentes acélból készülnek. Ez már mutatósabb darab, viszont a késen kívül nem található más kiegészítő a csaton. Nálunk ez a Defender karkötő.



Mindkét csatról elmondható, hogy szélesebb körben használhatóak. Elég csak a sípot említeni, ami figyelemfelhívásra is alkalmas. A késhez meg nem szükséges kommentár. Ezer és ezer területen alkalmazhatjuk. És hogy melyik csatot ajánljuk? Nos, a műanyag, több funkciós csatot inkább túrázóknak, míg a fémből készült, késes csatot mindenki másnak. Utóbbi kicsit extrém viselet, de hasznos társa tud lenni az embernek a mindennapok során.



Rapcsák Balázs

Twisted Cords



175 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page